حقانی که در دهمین سالروز مرگ ملاعمر، بنیانگذار گروه طالبان در تالار رادیو- تلویزیون ملی در کابل صحبت میکرد گفت: “در این نظام همه شریک هستند و این نظام بهخاطری ساخته نشده بود که صرف خود را نجات بدهیم؛ بلکه بهخاطر این ساخته شده بود که مملکت را نجات بدهیم.”
این نخستین باریست که یک مقام بلندپایه طالبان از اتحصار قدرت در رژیم طالبان به صراحت انتقاد میکند. حقانی پیشتر نیز اظهاراتی داشت که واکنش ملاهیبتالله، رهبر طالبان را برانگیخت.
طالبان روز پنجشنبه (۲۱ ثور) در مراسمی از دهمین سالروز مرگ ملا عمر در کابل بزرگداشت کردند، در این مراسم شماری از چهرههای با نفوذ طالبان شرکت کردند، مانند همیشه ملاهیبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان در این مراسم غایب بود.
سراجالدین حقانی در این مراسم گفت: “من این طور میگویم که نظام را اینقدر منحصر و کوچک نکنیم که تنها افراد مدرسه دینی خود را در آن ببینند. در این نظام همه شریک هستند.”
او در ادامه گفت: “مطمئن هستم که اگر او [ملا عمر] امروز میبود، فقط به فکر پنج همرزم خود نبود که فقط آنها را سهم بدهد و کس دیگری را جای ندهد.”
جامعه جهانی و سازمانملل بارها از تک قومی بودن رژیم طالبان انتقاد کره و از سران این گروه خواسته اند که برای تشکیل حکومت همه شمول تلاش کنند.
کابینه طالبان متشکل از افراد یک قوم و فاقد نمایندگان اقوام دیگر و زنان است.
سخنگویان طالبان اما بارها گفتهاند که رژیم آنها همه شول است.
کارشناسان میگویند که در تمامی سطوح رژیم طالبان افراد متعلق به یک قوم دیده میشوند و به شمار انگشتان یک دست چهرههای از اقوام دیگر آنهم به منافع شخصی شان، حضور دارند.
در همینحال، مولوی محمد یعقوب مجاهد، فرزند ملا عمر و وزیر دفاع طالبان گفت که برخی دستگاههای جاسوسی تلاش دارند تا میان طالبان و ملت فاصله ایجاد کنند.
او در این باره از هیچ فرد و دستگاهی نام نبرد اما گفت که مردم فریب تبلیغاتی آنها [دستگاههای استخباراتی] را نخواهند خورد.
او گفت: “ما برای مستقل بودن فداکاریهای زیادی کرده ایم و در آینده تحت تأثیر هیچکس قرار نخواهیم گرفت.”
برخی گزارشها و اسناد حاکیست که طالبان به دو دسته تقسیم شدهاند، افراد تندرو نزدیک به رهبری این گروه و چهرههای که خواستار تعدیلات در قوانین، سهیم شدن دیگر اقوام در بدنه قدرت و سیاست نرم در قبال زنان هستند.