یک تحقیق تازه که جزییات آن در روزنامه نیشنل نیوز چاپ امارات متحده عربی منتشر شده نشان میدهد که اختلاف بین کشورهای عضو ناتو باعث شد که تشکیل پولیس مسلکی در افغانستان مختل شود.
در این تحقیق از “شکاف” بین ایالات متحده امریکا و آلمان اشاره شده است، دو کشوری که عمدتا روی آموزش و تجهیز نیروهای پولیس و ارتش کار میکردند.
جزییات این تحقیق نشان میدهد که اختلافات بر سر چگونگی آموزش پولیس افغانستان میان این دو کشور باعث شد که روند تشکیل این نیروها کاملا از مسیر خود منحرف شود.
امریکا از سرعت آموزش ارائه شده توسط آلمان، به عنوان مربی اصلی افسران پولیس افغانستان، کاملا ناراضی بود.
پیتر جوردنینگ، رئیس سابق تیم آموزشی پولیس آلمان در افغانستان گفته است که آموزش به سبک نظامی آمریکا از سختگیری کمتری برخوردار بوده و برای برخی از افراد استخدام شده تنها دو هفته طول می کشید.
آقای جوردنینگ به کمیتهای از نمایندگان آلمان در پارلمان این کشور به صراحت گفته است: “ما از دخالت آمریکا استقبال نکردیم.”
این افسر پولیس تایید کرده که این روند باعث شد که کیفیت آموزش پولیس افغانستان کاهش یابد که حتی تا سال ۲۰۲۰ ادامه پیدا کرد.
همچنین گزارشهای گستردهای از فساد در پولیس افغانستان منتشر شد.
طالبان در اگست ۲۰۲۱ کنترول افغانستان را به دست گرفتند و دولت مورد حمایت غرب به ریاست جمهوری اشرف غنیاحمدزی را سرنگون کردند و به این ترتیب ماموریت ۲۰ ساله آمریکا در کشور پایان داده شد.
نیروهای امنیتی افغانستان شامل ۳۰۰ هزار سرباز و ۸۰ هزار افسر آموزش دیده میشدند با این وجود آنها به پیشروی طالبان مقاومت نتوانستند.
تلاش در روزهای پایانی
در تحقیق گفته شده است زمانی که وضعیت امنیتی در افغانستان شکننده شد، ایالات متحده امریکا روند آموزش آلمان برای کنترول اوضاع را دشوار توصیف کرده بود.
جوردنینگ گفته است مربیان امریکایی در حالی وارد عمل شدند که به شدت نیاز به ایجاد ثبات و برگشت وضعیت به حالت عادی وجود داشت.


این افسر با تجربه آلمانی گفته است در حالیکه دو کشور آلمان و امریکا تلاش داشتند که آخرین تلاش شان را برای آموزش نیروی پولیس در پایگاههای امریکا انجام دهند، اما به طور چمشگیری مناطق پیهم سقوط کرد و خطهای مقدم جنگ شکست خورد.
بر اساس تقسیم کار که در سال ۲۰۰۱ توافق شد، مسوولیت آموزش پولیس افغانستان به عهده آلمان گذاشته شد، امریکا موظف شد تا روی آموزش و تجهیز ارتش این کشور تمرکز کند، بریتانیا مسوولیت مبارزه با مواد مخدر را به عهده گرفت و ایتالیا نیز برای ایجاد یک سیستم قضایی فعالیت میکرد.
با این حال، آقای جوردنینگ گفته است که وعده های غرب برای ایجاد یک افغانستان باثبات محقق نشد.
صلح مقدم بر ملتسازی
یکی دیگر از افراد که در تحقیق با او گفته شده است، تیلمان رودر، رئیس یک سازمان صلح است.
رودر گفته است که تامین صلح باید مقدم بر ملتسازی در افغانستان میبود. موضوع که تا اخرین روزهای سقوط نظام جمهوری به آن توجه نشد.
در تحقیق گفته شده است که استخبارات کشورهای غربی در باره ارتش افغانستان اطلاعات کافی در اختیار نداشتند و وضعیت بد ارتش این کشور در تاریکی مطلق قرار داشت.
همچنین زمانی که ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ با طالبان روی توافقنامه صلح مذاکره میکرد، قدرتهای اروپایی از جریان مذاکرات دور ماندند.