توماس نیکولسن، نماینده خاص اتحادیه اروپا برای افغانستان در دیدار با مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی نخست وزیر طالبان (رییسالوزرا) گفته است که انحصارگری باعث سقوط حکومت پیشین افغانستان شد و طالبان برای بقا باید به توصیه و مشورههای افراد مجرب و متخصص خارج حکومت گوش دهند.
آقای نیکولسن، میگوید یکی از مشورهها این است که باید دختران دوباره به مکاتب و دانشگاهها برگردند و طالبان زمینه آموزش یکسان را برای دختران و پسران فراهمکنند.
او از اینکه دختران از آموزش و تحصیل محروم شدهاند اظهار نگرانی کرده است. به گفته نیکولس اتحادیه اروپا از سیستم آموزشی و تحصیلی افغانستان حمایت خواهد کرد مشروط بر اینکه دروازههای مکاتب و دانشگاهها به روی دختران باز شود.
طالبان پس از حاکمیت در اگست ۲۰۲۱ نخست آموزش دختران صنف ششم به بالا را مممنوع کرد و سپس دستور به تعلیق تحصیل دختران در مقطع دانشگاه دادند.
با تمام تلاشهای سازمانملل، جامعه جهانی و اعتراضات در داخل کشور، هنوز طالبان از موضع شان عقب نشینی نکرده و همچنان دختران با ممنوعیت آموزش و تحصیل از سوی رژیم طالبان مواجهاند.
گفته شده است که ممنوعیت تحصیل دختران زمینه ازدواجهای اجباری، مهاجرت، بیماریهای روانی و گوشهنشینی را میان دختران افغانستان افزایش داده است.
با این حال، مولوی عبدالکبیر معاون سیاسی نخست وزیر طالبان میگوید که “امارت اسلامی” تعلیم دینی وعصری را حق دینی و بشری هرافغان می داند.
او در دیدار با نیکولسن گفته است که جامعه جهانی به ویژه اتحادیه اروپا در این عرصه طالبان را “بیغرضانه” کمک کند.
منظور عبدالکبیر این است که افغانستان به کمکهای جامعه جهانی نیاز دارد اما به این کمکها نباید از عینک سیاست نگاه شود و افغانستان را در هر شرایطی باید کمک کنند.
دفتر نخست وزیر طالبان با انتشار اعلامیهای از قول نیکولسن گزارش داده است: “ما سیاست و کمکهای بشری را با همدیگر ربط نمی دهیم، در افغانستان حضور خواهیم داشت و کمکهای ما ادامه می یابد، ما میخواهیم با افغانها کمک و همکاری نماییم، اتحادیه اروپا با تعهد کامل در کنار افغانان ایستاده است، و کمکهای خود را به آنان ادامه میدهد.”


اتحادیه اروپا نقش میانجی
مولوی عبدالکبیر از نیکولسن خواسته است که اتحادیه اروپا زمینه مناسبات بیشتر طالبان با کشورهای این اتحادیه و جهان را فراهم کند.
او خطاب به نیکولس گفته است: “افغانستان به نقش اتحادیه اروپا به چشم احترام مینگرد و امید است که شما در رابطه به تقویت هرچه بیشتر مناسبات میان امارت اسلامی و اتحادیه اروپا نقش سودمند داشته باشید.”
در حالیکه کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، معاون دبیر کل سازمانملل و شماری از نهادهای حقوق بشری از نقض آشکار حقوق بشری به ویژه حق تحصیل دختران در حاکمیت طالبان به شدت انتقاد کردهاند، اما مولوی عبدالکبیر میگوید که رژیم طالبان شرایط به رسمیت شناختن خود را فراهم کرده است.
او گفته است که طالبان انتظار دارند که جهان، امارت اسلامی را به رسمیت بشناسند و کرسی افغانستان در اتحادیه اروپا نیز به این گروه واگذار شود.
در حدود ۱۸ ماه حاکمیت طالبان نقض گسترده حقوق بشری در افغانستان اتفاق افتاده است، برخی از سازمانهای حقوق بشری طالبان را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کردهاند
صبر و حوصله
در حالیکه احزاب سیاسی به شمول جبهه مقاومتملی از رویکرد جامعه جهانی با طالبان و از کمکهای مالی به این گروه به شدت انتقاد کردهاند اما توماس نیکولسن خطاب به مولوی عبدالکبیر گفته است که طالبان و “ما” [اتحادیه اروپا] هر دو باید از صبر و حوصله کار بگیرند.
او گفته است برای رسیدن به هدف، هر دو جانب (طالبان و اتحادیه اروپا) از طریق گفتوگو میتوانند به مشکلات موجود راه حل پیدا کنند.
مولوی عبدالکبیر هم در این دیدار گفتته است که “امارت اسلامی” به تفاهم و گفتگو باور دارد و از جهان می خواهد که هر مشکل را با امارت، رو در رو مطرح کند.
هنوز مشخص نیست که اهداف مشخص و مشترک طالبان و اتحادیه اروپا چیست که نماینده ویژه این اتحادیه برای افغانستان، طالبان را به آرامش و حوصله دعوت میکند.