آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان‌ملل در روز پایانی نشست دوحه، گفت که در حال حاضر زمان مناسب برای گفت‌گو با طالبان نیست، او گفتگو در آینده با این گروه را رد نکرد.

آقای گوترش در دوحه به خبرنگاران گفت که سازمان‌ملل به زودی نشست دیگری را در باره مسایل افغانستان برگزار خواهد کرد.

نشست دوحه به میزبانی دبیرکل سازمان‌ملل و نماینده ۲۵ کشور و سازمان‌های بین‌المللی دیروز در دوحه آغاز به کار کرد و امروز به کارش پایان داد.

در آستانه برگزاری این نشست، اعتراضات گسترده‌ای در مخالفت با به رسمیت شناختن طالبان در کابل و دست‌کم ۱۵ شهر دنیا راه اندازی شد.

معترضان گفتند که طالبان به دلیل نقض گسترده حقوق بشر، پایمال کردن حقوق زنان، وضع محدودیت‌های گسترده علیه زنان و ممنوعیت تحصیل و کار زنان،  لیاقت حکومت‌کردن را ندارند.

هر چند سخن‌گویان سازمان‌ملل اعلام کردند که به رسمیت شناختن طالبان در صلاحیت این سازمان نیست اما معترضان با استناد به سخنان امینه‌محمد، معاون دبیرکل سازمان گفتند که ممکن همانند توافقنامه امریکا با طالبان با سرنوشت مردم افغانستان بازی شود.

با این حال، آنتونیو گوترش، در روز پایانی نشست دوحه به خبرنگاران گفت که این نشست برای ایجاد رویکرد جهانی درباره‌ی افغانستان بود نه به رسمیت‌شناختن طالبان.

گوترش از حضور قابل توجه گروه‌های تروریستی در افغانستان، نبود دولت فراگیر، بدتر شدن وضعیت زنان، بحران بشردوستانه و مساله قاچاق مواد مخدر به عنوان چالش‌های جدی افغانستان یاد کرد و گفت همه این چالش‌ها در هم تنیده هستند.

استراتیژی تعامل

در حالی‌که خبرنگاران زیادی برای پوشش قراردادن نشست دوحه به قطر سفر کرده بودند، اما نشست پشت درهای بسته برگزار شد.

گوترش به خبرنگاران گفت که همه‌ی اشتراک‌کنندگان نشست توافق داشتند که برای ثبات در افغانستان نیاز به یک استراتژی تعامل است.

او مشخصا در این مورد گفت: “برای این‌که به هدف مان برسیم، نمی‌توانیم از تعامل دست‌برداریم.” او در این باره بیشتر توضیح نداد.

سازمان های تروریستی

دبیرکل سازمان ملل حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان را «قابل توجه» خواند و گفت که این وضعیت برای خود افغانستان و منطقه یک خطر است.

او گفت که برای ازبین این خطر باید بحران سیاسی افغانستان هر چه زودتر حل شود.

گوترش همزمان به مساله بحران بشری افغانستان نیز اشاره کرده و آن را بزرگ‌ترین بحران جهانی خواند و گفت که ۹۰ درصد مردم در فقر زندگی می‌کنند و ۲۸ میلیون نفر نیاز به کمک دارند. او در عین حال هشدار داد که کمک‌های بشری در حال کاهش است.

او به محدودیت‌ها علیه زنان و دختران در افغانستان نیز اشاره کرد و گفت که با تصمیمات اخیر طالبان این محدودیت‌ها بدتر شده است.

دبیرکل سازمان‌ملل ممنوعیت کار زنان برای نهادهای کمک‌رسان و دفاتر سازمان ملل در افغانستان را غیرقابل قبول خواند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *