شورای امنیت سازمانملل روز پنجشنبه (۷ ثور) با اکثریت آرا قطعنامهای را علیه طالبان تصویب کرد و از این گروه خواست که فورا به سرکوب و اعمال محدودیت علیه زنان پایان دهد.
این نخستین بار است که شورای امنیت پس از به قدرت رسیدن طالبان در اگست ۲۰۲۱، قطعنامهای علیه این گروه صادر میکند.
شورای امنیت میگوید که ممنوعیت کار زنان در تاریخ سازمانملل بیسابقه است و نسبت به ادامهی آن «عمیقا» ابراز نگرانی کرده است.
در قطعنامه به ممنوعیت تحصیل و کار زنان بیشتر اشاره شده و از سران طالبان خواسته شده که سیاست تبعیضآمیز علیه زنان را فورا لغو کنند.
۱۵ عضو دایم و غیردایم شورای امنیت سازمانملل با صدور قطعنامهای سیاست ضد ستیزانه طالبان را محکوم کردند اما روسیه و چین که روابط نزدیک با طالبان دارند به این محکومیت نپیوستند.
۹۰ کشور عضو سازمانملل از این قطعنامه با قاطیعت حمایت کردند، اما ۱۵ کشور به شمول از این قطعنامه حمایت نکردند.
پیشنویس قطعنامه از سوی امارات متحده عربی و چاپان تهیه شد. لانا نسیبه، سفیر امارات متحده عربی در سازمانملل گفت که ۹۰ کشور از جمله همسایگان افغانستان، کشورهای اسلامی و دیگر کشورها از قطعنامه حمایت کردند، به گفته او این حمایت بیشتر از هر زمانی بر وزن این پیام اساسی ما افزوده است که جهان در برابر حذف زنان از جامعه افغانستان خاموش نمینشیند.
نماینده امریکا در شورای امنیت نیز سیاست طالبان در برابر زنان را غیرقابل دفاع خواند و تاکید کرد که کشورش در برابر سرکوب زنان و دختران افغانستان بیتفاوت نمیماند.
در قطعنامه آمده است که زنان و دختران افغانستان در تمام بخشهای جامعه مشارکت کامل، برابر، معنادار و مصون داشته باشند.
در بخشی این قطعنامه آمده است، تا زمانیکه ممنوعیت کار زنان لغو نشود، دفتر هیأت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) قادر به اجرای وظایف بشردوستانه نخواهد بود.


واکنشها
ساعات پس از صدور قطعنامه، سازمان عفو بینالملل بیانیهای منتشر کرد و از شورای امنیت سازمانملل خواست که در عوض محکومیت رفتار طالبان با زنان افغانستان، برای برطرف کردن این تبعیض وارد عمل شود.
سازمان عفو بینالملل میگوید که قطعنامه فاقد اقدامات مشخص برای اعاده حقوق زنان است و بیشتر به “محکومیت” طالبان پسنده کرده است.
این سازمان میگوید، شورای امنیت سازمانملل علیه سیاست ضد ستیزانه طالبان کاری نکرده است و اگر اقدامی هم کرده “کافی” نیست.
در بیانیه عفو بینالملل آمده است: “با اینکه قطعنامه در مسیری درست گام برداشته، اما برای اعاده حقوق زنان و حسابگیری از مقامات طالبان که در نقض فاحش و سیستماتیک حقوق زنان و دختران دست دارند، کاری انجام نداده است.”
عفو بینالملل خواستار افزایش فشار جهانی بر طالبان بر مبنای قطعنامه شورای امنیت شده است.
در بیانیه تاکید شده که: “جهان با این فشار پیامی واضح به طالبان بفرستد که حقوق زنان و دختران قابل مذاکره نیست. آنها دارای حقوق جهانشمول و سلب ناپذیر اند.”