با پایان یافتن ضربالاجل ۲۰ روزه “یوناما” یا هیات معاونیت سازمانملل در افغانستان این دفتر اعلام کرده است که به فعالیت خود در این کشور ادامه میدهد.
یوناما روز جمعه (۱۵ ثور) با انتشار بیانیهای گفت که بررسیهای همه جانبه را انجام داده و تصمیم گرفته شد تا به تعهد خود در قبال مردم افغانستان باقی بماند.
در بیانیه این دفتر آمده است که پس از جلوگیری از کار زنان از سوی طالبان در ساختارهای سازمانملل، این سازمان با جوانب مختلف در افغانستان، از جمله جامعه مدنی، گروههای زنان، کشورهای عضو ملل متحد و امدادگران صحبت کرده است.
در حالیکه یوناما در افغانستان باقی خواهد ماند اما تاکید کرده است که لغو محدودیتهای کار زنان برای سازمانملل، سازمانهای بینالمللی و داخلی در راستای ارائه کمکهای بشردوستانه و برنامههای حمایت از مردم افغانستان ضروری است.
در بیانیه آمده است که یوناما به تعامل متمرکز، اصولی و سازنده با تمام سطوح ممکن از مقامهای طالبان برای لغو این ممنوعیت و تضمین امنیت همه کارکنان سازمان ملل و امدادرسانها ادامه میدهد.
طالبان حدود یک ماه پیش، ممنوعیت کار زنان در دفاتر وابسته به سازمانملل را اعلام کرده و گفتند که زنان حق ندارند با این دفاتر همکاری کنند.
این تصمیم طالبان واکنشهای گسترده در داخل و خارج کشور به ویژه سازمانملل را در پی داشت.
با وجود فشارهای مضاعف از سوی سازمانملل اما معلوم میشود که طالبان از موضع شان عقب نشینی نکردهاند.
پیشتر، آخیم اشتاینر، مدیر برنامه توسعه سازمانملل به آسوشیتدپرس گفته بود که در حال حاضر گفتگوها بر سر رفع موانع که طالبان بر سر کار زنان ایجاد کرده ادامه دارد در صورت که به گفته او این گفتگوها به نتیجه مطلوب نرسد، دفاتر سازمان ملل تا ماه می در کابل و تمام ولایات بسته خواهد شد.
یوناما یا هیات معاونیت سازمانملل در کابل در اعتراض به این تصمیم طالبان، تمامی ۳۳۰۰ کارمند خود را به رخصتی اجباری فرستاد.
برخی فعالان زن در کشور یوناما را به سیاست نرم در قبال سیاستهای زن ستیزانه طالبان متهم کردند و گفتند که بهتر است دروازههای یوناما در کابل بسته بماند.


ادامه اعتراض
در حالیکه یوناما در کابل اعلام کرده است که در افغانستان میماند. فرحان حق، معاون سخنگوی سازمان ملل، روز جمعه در نیویارک گفت که کارمندان سازمانملل در افغانستان به دفاتر شان حاضر نخواهند شد.
آقای فرحان حق، گفته است که تمامی ۳۳۰۰ کارمند افغان این سازمان از خانه به کارشان ادامه خواهند داد.
معاون سخنگوی سازمان ملل روز جمعه گفت که هیچ تغییری در «موضع ما در ساحه» نیامده است.
او در جمع خبرنگاران گفت: “ما در حال تصمیمگیری در مورد شیوههای مناسب کاری هستیم. بدیهی است که چالشی داریم زیرا نیازهای مردم افغانستان بسیار زیاد است و ما قصد داریم این نیازها را برآورده کنیم. اما در عین حال، فعالیتهای ما به وضوح با مانع مواجه است.”
فرمانحق میگوید که سازمانملل توانسته است مجوز فعالیت محدود زنان در کار کمکرسانی در ساحاتی مانند بهداشت و آموزش را از طالبان بگیرد.