کشورها و سازمانهای مختلفی از نقض گسترده حقوق زنان در افغانستان توسط طالبان واکنش نشان داده و برخی سازمانهای حقوق بشری شکایت خود را به سازمانملل سپرده اند.
دستکم هفتاد کشور به شمول کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بیانیهای مشترک از آنچه این کشورها وخامت “غیرقابل کنترول” حقوق بشر به ویژه حقوق زنان از سوی طالبان در افغانستان خوانده اظهار نگرانی کردهاند.
این بیانیه در نشست بررسی وضعیت زنان در جهان که از سوی سازمانملل از روز دوشنبه تا ۱۷ مارچ در جنیوا راه اندازی شده ارایه شد.
در بیانیه آمده است که طالبان با محروم کردن زنان از آموزش و کار، حقوق اولیه زنان را نقض کرده و زندگی زنان که به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند را با خطر جدی مواجه کرده است.


در این بیانیه شرط اساسی برای دستیابی به توسعه پایدار تحقق کامل حق آموزش برای زنان افغانستان خوانده شده است.
کشورهای امضا کننده این بیانیه گفتهاند که محرومیت تحصیلی زنان در افغانستان، آنان را از دسترسی به حقوق انسانی و فرصتهای برابر و بدون تبعیض محروم کرده است.
این کشورها متعهد شدهاند که برای آیندهای که حقوق شهروندان افغانستان بدون تبعیض و محرومیت را تضمین کند، تلاش میکنند.
مبارزه برای حقوق زنان
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمانملل در روز نخست نشست بررسی وضعیت زنان، گزارش خود را پیرامون حقوق بشر در افغانستان ارایه کرد.
آقا بنت در این نشست گفت که رفتار طالبان با زنان و دختران در افغانستان میتواند جنایت علیه بشریت تلقی شود.او تاکید کرد که رفتار طالبان با زنان قابل تحمل نیست.
به گفته او، طالبان به صورت حسابشده و عمدی زنان را از حقوق اولیه شان محروم کرده و سیاست سرکوب علیه این قشر را در پیش گرفتهاند.
بنت ساعت بعد در حساب تویترش نوشت: “بسیاری از افغانها از من میخواهند که اجازه ندهم موارد غیرقابل قبول به یک امر عادی تبدیل شود و همچنان بر احترام به معیارهای بینالمللی حقوق بشر پافشاری کنم.”
او نوشته است: “در افغانستان امروز، تسامح اندکی وجود دارد؛ عدم موجودیت مدارا و مسامحه همراه با دستگیری و بازداشت فعالان، ترس را در جامعه ایجاد کرده و تأثیری هولناک بر بهرهمندی کلی از آزادیهای اساسی دارد.”


در همینحال، انتونیو گوترش، سرمنشی سازمانملل، گفت که طالبان در افغانستان زنان و دختران را از عرصه اجتماعی حذف کردهاند.
آقای گوترش میگوید که سازمان ملل پیگیر مساله حقوق اساسی زنان و دختران در افغانستان باقی خواهد ماند و در این در راستا مبارزه خواهد کرد.
او گفت: “پیام ما به مقامات [طالبان] این بود که زنان و دختران افغان دارای حقوق اساسی اند و ما هرگز از مبارزه برای دستیابی آن دست نمیکشیم.”
پیشتر سازمان عفوبینالملل برای بررسی و مستندسازی نقض حقوق بشر در افغانستان، خواستار ایجاد کمیته حقیقتیاب از سوی کمیسیون حقوق بشر سازمانملل شد.
این سازمان میگوید که برای حمایت از قربانیان، فراهم کردن شواهد نقض حقوق بشر و تامین عدالت در سطح بینالمللی تشکیل این کمیته مهم است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز سه روز پیش با انتشار اعلامیهای وضعیت حقوق بشر در کشور را وخیم و نقض مکرر حق حیات شهروندان را غیر قابل تحمل خوانده است.
این کمیسیون از نهادهای ناظر بر وضعیت حقوقبشر در سطح ملی، منطقهیی و جهانی خواست که برای مهارسازیِ تخطیهای حقوقبشری در افغانستان، مردم را حمایت کنند.