وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان کنترول بر کار خبرنگاران و رسانهها را شدت داده است. مولوی حیاتالله مهاجر معین این وزارت میگوید از این پس از نشر و پخش خبرهای که در تضاد با منافع “امارت اسلامی” باشد جلوگیری خواهد شد.
مهاجر به خبرگزاری باختر که در کترول طالبان است گفته: “با مشخص شدن هویت خبرنگاران و رسانهی مربوطه از پخش و نشر خبرهای شایعه و بی اساس که در تضاد با امارت اسلامی قرار دارد جلوگیری خواهد شد.”
او گفته که روند شناسایی و توزیع کارت خبرنگاران در کابل شروع شده و قرار است این روند در سراسر کشور تطبیق شود.


برخی از نهادهای حامی خبرنگاران از جمله مرکز خبرنگاران افغانستان از این برنامه به شدت اظهار نگرانی کرده و آن را نوع اعمال سانسور بر کار خبرنگاران خوانده است.
پیشتر، این مرکز اعلامیهای منتشر کرد و از وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان خواست که قبل از اینکه تصمیمی روی این طرح گرفته شود، آنرا در نطفه ملغا اعلام کند.
حیاتالله مهاجر میگوید که این برنامه در راستای حل چالش عدم دسترسی به اطلاعات است و پس از شناسایی و صدور کارت برای خبرنگاران آنها میتوانند بدون دریافت مکتوب برای تهیه گزارش به ادارات دولتی مراجعه کنند.
خبرنگار زندانی نداریم؟!
حیاتالله مهاجر به خبرگزاری باختر گفته است که در حال حاضر هیچ خبرنگار زندانی نزد این اداره ثبت نیست.
او گفت: “در حال حاضر خبرنگار زندانی در کشور نیست و اگر بعضی افراد هم ممکن باشند، جرم شخصی بوده و به دلیل فعالیت رسانهی بازداشت نشدند.”
این در حالیست که نهادهای حامی خبرنگاران از موجودیت چندین خبرنگار در زندان طالبان خبر دادهاند.
به تازگی مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرد که صد روز از بازداشت مرتضی بهبودی، خبرنگار افغان-فرانسوی و ۹۹ روز از بازداشت خیرالله پرهر خبرنگار ورزشی در کابل میگذرد.
این مرکز در آستانه عید سعیدفطر از طالبان خواست که به مناسبت عید این دو خبرنگار را از قید آزاد کنند.
مرکز خبرنگاران افغانستان بازداشت مرتضی بهبودی و خیرالله پرهر را خلاف قانون رسانههای همگانی کشور دانسته و تصریح کرده است که این دو خبرنگار نباید در همان ابتدا بازداشت میشدند.
براساس آمار که این مرکز منتشر کرده، پس از سقوط نظام جمهوری در اگست ۲۰۲۱ دستکم ۳۱۹ رویداد خشونت، تهدید و یا اقدام علیه خبرنگاران و رسانهها در حاکمیت طالبان اتفاق افتاده که از این موارد، حداقل ۱۶۰ مورد آن بازداشت خبرنگاران بوده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید این بازداشتها که بین یک تا چند ساعت و چند روز تا یک ماه و حتی در مواردی چندین ماه طول کشیده است، بر خلاف قانون رسانههای همگانی و بدون تائید کمیسیون رسیدگی به شکایات رسانهای توسط ادارههای امنیتی و به طور خاص اداره استخبارات طالبان صورت گرفته و باعث تشدید ترس و خودسانسوری خبرنگاران شده است.