امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان میگوید که کابل به پرداخت حقآبه ایران پایبند است مشروط بر اینکه سطح بارندگی در افغانستان قابل توجه باشد.
آقای متقی که در اسلامآباد پایتخت پاکستان با خبرنگاران صحبت میکرد گفت که در صورت بارندگی “زیاد” مشکل هر دو کشور افغانستان و ایران بابت کمآبی برطرف میشود.
ایران بارها گفته که حقآبه این کشور که از افغانستان سرچشمه میگیرد خط قرمز این کشور است و تحت هیچ شرایطی از آن عبور نمیکند.
قرار است هیاتی از جانب ایران به کابل سفر کند و در باره پرداخت حقآبه این کشور با جانب طالبان گفتگو کند.
تهران قبلا اظهار امیدواری کرده بود که با رویکار آمدن طالبان، ایران میتواند به حقآبه خود برسد، مورد که به گفته تهران در حکومتهای پیشین افغانستان هیچگاه به آن دست نیافته است.
کاظمی قمی، نمایندهی ویژه رییسجمهور ایران برای افغانستان اخیرا در اظهاراتی گفت که “براساس اقداماتی که صورت گرفته است، نوید این را میدهد که امسال آب در هیرمند رها خواهد شد.”
بهگفتهی او، یکی از ملاکهای اصلی تعامل جمهوری اسلامی ایران با طالبان، میزان پایبندی این گروه به معاهده هیرمند است.
کارشناسان میگویند که ایران بیشتر از آن چیزی که در معاهده سال ۱۳۵۱ میان حکومتهای آنوقت افغانستان و ایران امضا شده، آب از افغانستان دریافت کرده است.
ایران اما مدعیست که دولتهای افغانستان حقآبهی آن کشور را براساس معاهدهی یادشده تأمین نکرده است.
افغانستان در مسیر رود هیرمند در ولایت نیمروز با هزینهی بیش از ۲۰۰ میلیون دالر بند آب ساخته است. این بند بهنام کمالخان نامگذاری شده که ظرفیت ذخیرهی ۵۲ میلیون متر مکعب آب را دارد و میتواند حدود ۱۷۴ هزار هکتار زمین زراعتی را آبیاری کند.
پیشتر یک عضو مجلس شورای اسلامی ایران، تهدید کرده بود در صورت عدم پرداخت حقآبه ایران، مهاجران افغان از سیتان و بلوچستان اخراج خواهند شد.
با این حال، امیرخان متقی به خبرگزاری ایرنا گفته است: “امیدواریم امسال شاهد بارندگیهای بیشتری باشیم و این باعث افزایش ذخایر آبی و تامین نیاز هر دو کشور شود.”
ایرنا، به نقل از متقی نوشته است که طالبان به حقابه ایران از دریای هلمند احترام دارد و رژیم طالبان نمیخواهد که در حوزه آب برای همسایههای افغانستان «مشکل ایجاد کند.
کمبود آب در سیستان و بلوچستان، اخیرا باعث نارضایتی گسترده مردم شده و باشندگان این ولایت بارها تظاهرات کردند.
در این ولایت اغلب سیستم کشاورزی به دلیل کمبود آب یا ازبین رفته است و یا هم محصولات دیرآب کشت میشود.