فرهاد دریا

فرها دریا از آوازخوان‌های مشهور کشور کارزار هنری را در اعتراض به سلب حقوق زنان، حق تحصیل و خاموشی موسیقی افغانستان از سوی طالبان تحت نام “آوازهای خفه‌شده” راه اندازی کرده است.

آقای دریا با انتشار خبرنامه‌ای در حساب فیسبوک خود نوشته است: “دوحه‌ی ما روی استیژ است! ما رو‌‌ در رو و صاف و بی‌سانسور با مردم حرف می‌زنیم. ما صدای مردمی استیم که پشت دروازه‌های بسته‌ی دوحه‌، خریدار ندارند.”

او گفته است در این کارزار ۱۴ بانوی نقاش، عکاس از چندین کشور از جمله افغناستان، ایران، هالند، بریتانیا و آلمان حضور دارند.

دریا هدف از راه اندازی این کارزار هنری را دادخواهی برای آوازهای خفه شده در افغانستان خوانده است.

طالبان پس از اگست ۲۰۲۱ و زمانی‌که قدرت سیاسی به این گروه واگذار شد، محدودیت‌های سختی را علیه زنان و آوازخوانان اعلام کردند.

حق آموزش، تحصیل، کار، سفر و فعالیت‌های اجتماعی از زنان گرفته شده و همزمان طالبان هر نوع فعالیت‌های موسیقی در افغانستان را ممنوع اعلام کردند.

طالبان با آوازخوانان برخورد شدیدی داشتند و در ۲۱ ماه حاکمیت این گروه شماری آوازخوانان بازداشت و زندانی شدند.

طالبان آوازخواندن، تحصیل و کار زنان را خلاف اصول شریعت خوانده و افرادی‌که در این عرصه فعال هستند را بازداشت و زندانی کردند.

اخیرا اعتراض‌های گسترده‌ای در پیوند به بازداشت مطیع‌الله ویسا، فعال حوزه آموزش دختران راه اندازی شد، طالبان می‌گویند که او برخلاف دستور رهبر گروه مبنی بر ممنوعیت تحصیل فعالیت کرده است.

تا کنون اعتراضات در داخل و خارج کشور مبنی بر بازگرداندن حق تحصیل، کار و آزادی‌های اجتماعی زنان نتیجه بخش نبوده است.

سنگر واحد

فرهاد دریا می‌گوید که در کارزار “آوازهای خفه‌شده” برای نخستین بار هنرهای تجسمی و موسیقی در سنگری واحد برای اعاده حقوق زنان و حق تحصیل دختران و خاموشی مطلق هنرمندان موسیقی دادخواهی می‌کنند و صدای اعتراض می‌شوند.

در خبرنامه آمده است: “کمپاین “آوازهای خفه شده” یا Silenced Voices همزمان با تور کنسرت‌های فرهاد دریا به تاریخ ۵ ماه می از کنسرت در شهر روتردام کشور هالند آغاز می‌شود و به تاریخ ۹ جون در شهر فرانکفورت کشور آلمان با برگزاریی نمایشگاه عکاسی از آثار نقاشی شده در این کارزار، به پایان خواهد رسید.”

در این کارزار نخستین بار یک هنرمند نام‌آور افغانستان، تصمیم گرفته تا از هنر، تاثیر، و نقش عظیم هنرمندان در زندگی سیاسی، فرهنگی، اجتماعی افغانستان تجلیل به عمل آورد و‌ بدین وسیله، فرهنگ قدردانی را به عنوان یک عادت اجتماعی ترویج دهد.

در خبرنامه آمده است که درصد معینی از عواید خالص کنسرت‌های این آوازخوان به هنرمندان نیازمند داخل افغانستان اهدا می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *