کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از جامعه بین‌المللی به ویژه کشورهای منطقه و همسایه افغانستان خواسته است که از  هر نوع همکاری سیاسی و نظامی با رژیم طالبان بپرهیزند.

این کمیسیون با نشر اعلامیه‌ای در واکنش به قطع‌نامه شورای امنیت سازمان‌ملل نقش دولت‌ها و اعضای جامعه جهانی را در قبال رعایت و یا عدم رعایت حقوق بشر و حقوق زنان از سوی کشورهای عضو سازمان‌ملل مهم و با اهمیت خوانده است.

در اعلامیه آمده است: “کمیسیون‌مستقل‌حقوق‌بشر افغانستان، از مجموعِ جامعۀ بین‌المللی و به‌گونۀ خاص از دولت‌های همسایۀ افغانستان می‌طلبد تا از ادامۀ همکاری‌های سیاسی و اقتصادی با رژیم طالبان، که برخلاف ارزش‌های دموکراتیک، موازینِ حقوق‌بشر و حقوقِ‌بشردوستانۀ‌بین‌المللی و خلاف معیارهای پذیرفته‌شدۀ حقوق و مناسبات بین‌المللی عمل می‌کنند، بپرهیزند.”

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، قطع‌نامه شورای امنیت را مهم خوانده ولی همزمان تاکید کرده است: “همه‌شمول‌بودن یکی از اصولِ پایه‌یی حقوق‌بشر به‌شمار می‌رود و این مسؤولیت دولت‌ها و جامعۀ جهانی است تا بر بنیاد این اصل، پابندی به حقوق‌بشری زنان را نیز به‌عنوانِ خطِ سرخ و مرز تعیین‌کننده در مراودات خود با طالبان قرار دهند.”

به تازگی شورای امنیت سازمان‌ملل با اکثریت آرا قطع‌نامه‌ای علیه گروه طالبان تصویب کرد که در آن گفته شده دولت‌های جهان در مراودات خود با افغانستان بر طالبان اثر بگذارند تا محدودیت‌های ضدِ حقوق‌بشری بر زنان را رفع کنند.

این نخستین باریست که شورای امنیت پس از به قدرت رسیدن طالبان در اگست ۲۰۲۱، قطعنامه‌ای علیه این گروه صادر می‌کند.

این شورا می‌گوید که ممنوعیت کار زنان در تاریخ سازمان‌ملل بی‌سابقه است و نسبت به ادامه‌ی آن «عمیقا» ابراز نگرانی کرده است.

در قطعنامه‌ به ممنوعیت تحصیل و کار زنان بیشتر اشاره شده و از سران طالبان خواسته شده که سیاست تبعیض‌آمیز علیه زنان را فورا لغو کنند.

دشمنی ایدیولوژیک با موازین دموکراسی و حقوق بشری

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می‌گوید که طالبان دشمنی ایدیولوژیک با موازین دموکراسی و حقوق‌بشر دارند، و این گروه حقوق‌بشریِ شهروندان، به‌ویژه حقوق زنان را برای فشار بر جامعۀ جهانی به هدفِ به‌رسمیّت‌رسیدن و جذبِ حمایت‌های بشردوستانه، استفاده می‌کند.

در اعلامیه گفته شده که جامعه‌جهانی هیچگاهی در برابر این روش ضد حقوق‌بشر، غیر اصولی و باج‌گیرانۀ طالبان کوتاه نیایند و با اعمالِ فشار بیش‌تر بر طالبان و تنظیمِ برنامه‌های بهتر حمایتی از مردمِ افغانستان، مسؤولیت‌های بشریِ خویش را به‌گونۀ اصولی و روش‌مند ادا کنند.

این کمیسیون می‌گوید خواست‌های سیاسی و اهداف استراتیژیکِ کشورهای قدرت‌مند جهان و منطقه نباید سببِ به‌حاشیه‌کشانیدن حقوق‌بشر و به‌ویژه حقوق زنان در افغانستان شود.

در اعلامیه آمده است: “کمیسیون‌مستقل‌حقوق‌بش افغانستان، از تمامیِ اعضای سازمان‌ملل‌متحد جداً می‌طلبد تا در مراودات خویش با طالبان، مفاد منشور سازمان‌ملل‌متحد، اعلامیۀ جهانی حقوق‌بشر، کنوانسیون‌های حقوق‌بشری و حقوق بشردوستانۀ بین‌المللی را که از منابعِ مهمِ حقوق و مناسباتِ بین‌المللی استند، رعایت کنند.”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *