در آستانه برگزاری نشست دوحه به میزبانی دبیرکل سازمانملل با نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، بسته پیشنهادی خود را به این سازمان ارایه کره است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان روز (پنجشنبه ۷ ثور) با انتشار اعلامیهای سازمانملل را خطاب قرار داده و پنج پیشنهاد خود را با این سازمان مطرح کرده است.
در نظر گرفتن وضعیت زنان و گروههای قومی، عدم معامله بر سر مسایل حقوق بشری، حضور نمایندگان نهادهای ملی و بینالمللی ناظر بر حقوق بشر در اجلاس، شریک کردن اطلاعات اجلاس با مردم و خودداری از به رسمیت شناختن طالبان، پنج پیشنهاد کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان است.
دبیرکل سازمانملل قرار است به روزهای ۱۱ و ۱۲ می، میزبان نمایندگان و فرستادههای ویژه کشورها در امور افغانستان در دوحه قطر باشد.
سازمانملل میگوید قرار است این نشست پشت درهای بسته برگزار شود و هدف عمده آن اجماع کلی کشورها برای فایق آمدن به مشکلات و بحران کنونی افغانستان است.
به نظر میرسد که در این نشست هیچ نمایندهای از جانب طالبان دعوت نشده است.
پیشتر، امینهمحمد، معاون دبیرکل سازمان گفت که این سازمان شرایط به رسمیت شناختن طالبان را بررسی میکند و قرار است به تاریخ ۱۱ و ۱۲ می نشستی به میزبانی دبیرکل سازمان ملل در دوحه قطر برگزار شود.
او گفته بود که در این نشست نمایندگان و فرستادههای ویژه کشورها در امور افغانستان در باره به رسمیت شناختن طالبان صحبت خواهند کرد.
خانم محمد گفته است که به رسمیت شناختن طالبان مسوولیت پذیری طالبان را بیشتر میکند.
این اظهارات او واکنشهای گسترده را در داخل و خارج افغانستان به همراه داشت و خیلیها از جمله سازمانهای مدافع حقوق زنان افغانستان انرا به شدت محکوم کردند.
وزارت خارجه امریکا نیز گفته است که به رسمیتشناختن طالبان برای ایالات متحده امریکا غیرقابل قبول است.
هشدرا به سازمان ملل
کمیسیونمستقلحقوقبشر افغانستان، میگوید که از گفتوشنودهای سازندۀ ساختارها و دولتهای اثرگذار بر وضعیتِ افغانستان استقبال میکند، اما به گفته این کمیسیون این گفتگوها نباید از انظار عامه به دور و پشت درهای بسته برگزار شود.
در اعلامیه کمیسیون آمده است: “سازمانلل بهعنوانِ بزرگترین سازمانِ همآهنگیِ بینالمللی، که مهمترین اسنادِ حقوقبشری را طرح و تصویب کردهاست، باید حقوقِ اساسی شهروندان افغانستان بهویژه وضعیتِ اسفناکِ زنان و گروههای بهحاشیهراندهشدۀ قومیـمذهبی را در اجندای اصلیِ این همایش قرار دهد.”
این کمیسیون همچنین پینشهاد کرده است که هیچ دلیلِ سیاسی و استراتیژیک نباید سببِ معامله با حقوقبشری شهروندانِ افغانستان گردد.
در اعلامیه هشدار داده شده در صورت که حقوقبشر از جایگاه اصلیاش در این مذاکرات و مباحثات نزول کند، در آنصورت سازمانملل از اصولِ پایهییِ خود عدول کرده و سببِ نزولِ شأن و اعتبارش در سطحِ ملی، منطقهیی و فرامنطقهیی میگردد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر حضور نمایندگانِ نهادهای ملی و بینالمللیِ ناظر بر حقوقبشر در این نشست را مهم خوانده و تاکید کرده است که پیامهای اصلی از وضعیتِ حقوقبشر در افغانستان باید در اختیار شرکتکنندگان نشست قرار گیرد.
این کمیسیون مخالفت خود را با به رسمیتشناختن گروه طالبان اعلام کرده و گفته است این بحث نبابد به هیچصورتی شاملِ اجندایِ نشستِ دوحه و هیچ نشستِ دیگر گردد.
در اعلامیه آمده است که گروه طالبان، علاوه بر اینکه پیشینۀ سیاه در عرصۀ نقضِ حقوقبشر دارد، امروزه نیز با ارزشها و موازینِ حقوقبشر و اصولِ پذیرفتهشدۀ دموکراتیک در تقابلِ آشکار قرار دارد.