پارلمان اتحادیه اروپا مصوبهای را تصویب کرد که برای کشورهای عضو این اتحادیه اختیار میدهد برای رهایی نویسندگان، فعالان مدنی، کنشگران اجتماعی و خبرنگاران از قید طالبان به این رژیم فشار لازم را انجام دهند.
این مصوبه با تایید 529 رای مثبت به کشورهای عضو اجازه میدهد تا به صورت مستقیم و غیر مستقیم فشارهای دیپلماتیک را به رژیم طالبان وارد کنند تا افراد که به طور خودسر از سوی این گروه بازداشت شده، آزاد شوند.
طالبان در حدود 21 ماه حاکمیت، هیچ گونه نقد، انتقاد و اعتراض را برنمی تابد و در برابر منتقدان به شدت برخورد میکند.
طالبان اعتراضات خیابانی زنان را که مخالف سیاست ضد ستیزانه این گروه هستند سرکوب کرده و دهها فعال حقوق زنان را بازداشت، شکنجه و زندانی کردهاست.
هنوز رقم دقیق افراد که به گونه “خودسر” در زندانهای طالبان به سر میبرند معلوم نیست اما در اعلامیهها از شماری این افراد به شمول مطیعالله ویسا، کاظمامینی، مرتضی بهبودی، سبحانالله سبحانی، سیدمحمد حسینی و رسول پارسی نام برده شده است.
در مصوبه پارلمان اتحادیه اروپا نیز از مطیعالله ویسا، مسوول نهاد راه قلم نام برده شده و این اتحادیه از طالبان خواسته است که فورا و بدون قید و شرط این فعال حوزه آموزش را آزاد کند.
ماموران اداره استخبارات طالبان آقای ویسا را در ۲۸ ماه مارچ از خانهاش بازداشت کردند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان میگوید که ویسا عملکرد غیرقانونی و ضد نظام انجام داده است.
ظاهرا اشاره مجاهد به ممنوعیت آموزش دختران است که طالبان آن را خلاف قانون و شریعت دانستهاند، مطیعالله ویسا بیشتر در روستاها و مناطق محروم زمینه آموزش دختران را فراهم میکرد.
پیشتر اتحادیه اروپا خواستنار رهایی مرتضی بهبودی خبرنگار افغانیالاصل-فرانسوی شدهبود.طالبان اما میگوید که او به جرم جاسوسی زندانی شده، اتهام که خانواده و رسانههای فرانسوی آن را رد کردهاند.
بیشتر این افراد از سوی اداره استخبارات طالبان بازداشت شدهاند، ادارهای که معاون آن در پیام عیدی خود مخالفان رژیم طالبان را به مرگ تهدید کرد.
ملا تاجمیر جواد، معاون این اداره گفته است برای سرکوب مخالفان “امارت اسلامی” “فریضه جهاد و قتال را با جدیت و قاطعیت” انجام خواهد داد.
او که از سوی حکومت پیشین به سازماندهی حملات انتحاری خونبار از جمله حمله به دانشگاه کابل متهم است، مخالفان “امارتاسلامی” را “طاغوت، فتنه و شر و فساد” خوانده است.