اجلاس دو روزه وزرای خارجه کشورهای همسایه افغاتسان روز پنجشنبه (۲۴ حمل) در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شد.
وزرای خارجه و نمایندگان پاکستان، چین، ایران، ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و روسیه در این نشست شرکت دارند و امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان نیز به این اجلاس دعوت شده است.
در اعلامیهای که این اجلاس منتشر کرده آمده که شرکت کنندگان روی تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان و بازگشت دختران به آموزش و تحصیل تاکید کردند.
سرنوشت مشترک با طالبان
امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در سخنرانی خود در جمع شرکتکنندگان این اجلاس گفت که کشورهای همسایه افغانستان سرنوشت مشترک باهم دارند.
آقای مقتی گفت: “«ما سرنوشت مشترکی داریم و برای سرنوشت مشترکمان تلاشهای مشترک و هماهنگ انجام خواهیم داد تا از فرصتهای جدید برای برقراری ثبات و امنیت در منطقه و مبارزه مسئولانه با تهدیدات مشترک استفاده کنیم. افغانستان به نوبه خود علاقهمند به تعامل نزدیک و هماهنگ با منطقه است.”
متقی رژیم کابل را یک “دولت” مسوول و متعهد خواند که به گفته او، ثبات و صلح در افغانستان به مثابه امنیت، ثبات و ارتباطات اقتصادی در منطقه مهم است.
او گفت: “هرگز اجازه نخواهیم داد که افغانستان به کانون درگیری های منفی و مرکز رقابت های نامشروع تبدیل شود.”
طالبان تهدیدی علیه منطقه و جهان
همزمان با برگزاری اجلاس سمرقند، شورای مقاومت برای نجات افغانستان در نامهای سرگشاده به شرکتکنندگان این اجلاس گفت که طالبان تهدید جدی علیه کشورهای منطقه و جهان است.
این شورا از سران کشورهای منطقه خواسته است که برای خلع طالبان از تسلط نامشروع کنونی و جایگزینی نظام مردمسالار، مردم افغانستان را کمک کنند.


ایران بالاترین سطح ارتباطات با طالبان
امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در این اجلاس گفت که کشورش بالاترین سطح ارتباطات را با طالبان دارد و تلاش میکند تا طالبان را برای حکمرانی خوب تشویق کند.
او گفت که توصیه کشورهای منطقه به طالبان برای تشکیل حکومت فراگیر به مفهوم مداخله در امور داخلی افغانستان نیست.
آقای عبداللهیان میگوید که برقراری تعامل با طالبان و کمک به نیروهای امنیتی این گروه برای مبارزه با تروریسم از جمله اقدامات ایران بوده است.
او افزود که در یکسال و نه ماه گذشته همه کشورهای همسایه برای تثیبت اوضاع و آرامش مردم افغانستان تلاش کردند.
وزیر خارجه ایران از منع کار و تحصیل زنان و دختران در افغانستان تلویحا انتقاد کرد و گفت که این تصامیم جنبه اسلامی ندارد.
او گفت که در اسلام هیچگونه ممنوعیتی برای تحصیل و اشتغال بانوان وجود ندارد.