اگنس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل

سازمان عفو‌بین‌الملل از افزایش نقض حقوق بشر در افغانستان اظهار نگرانی کرده و همزمان از کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل خواسته است که برای بررسی و مستندسازی نقض حقوق بشر از سوی طالبان، کمیته حقیقت‌یاب تشکیل دهد.

این سازمان می‌گوید که برای حمایت از قربانیان، فراهم کردن شواهد نقض حقوق بشر و تامین عدالت در سطح بین‌المللی تشکیل این کمیته مهم است.

اگنس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل با انتشار بیانیه‌ای گفت: “وضعیت حقوق بشر در افغانستان رو به وخامت گذاشته است و طالبان هر روز و به طور پیوسته به خشونت و آزار دست می‌زنند.”

خانم کالامار می‌گوید که سازمان عفو‌بین‌الملل چندین قضیه از نقض گسترده حقوق بشر را دریافت کرده که براساس اسناد و شواهد شماری از این قضایا محرز شده است.

روز شنبه (13 حوت)کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز وضعیت حقوق بشر در کشور را وخیم و نقض مکرر حقوق حیات شهروندان را غیر قابل تحمل خوانده است.

این کمیسیون از نهادهای ناظر بر وضعیت حقوق‌بشر در سطح ملی، منطقه‌یی و جهانی خواست که برای مهارسازیِ تخطی‌های حقوق‌بشری در افغانستان، مردم را حمایت کنند.

این کمیسیون همزمان به طالبان هشدار داده که جلو وقوع جنایات ضدِ بشری را بگیرند، در غیر ان به گفته این کمیسیون، “پرونده‌های سیاه نقضِ حقوق‌بشری شان، سیاه‌تر خواهد شد و روزی در برابرِ مردمِ افغانستان و دادگاه‌های بین‌المللی، پاسخ‌گو و حساب‌ده خواهند بود.”

طالبان در 18 ماه حاکمیت‌شان و هم در بیست سال گذشته به نقض گسترده حقوق بشر و ارتکاب جنایت جنگی و ضدبشری متهم هستند، اما این گروه همواره این اتهامات را رد کرده است.

نقض حقوق بشر در افغانستان
طالبان در 18 ماه حاکمیت‌شان و هم در بیست سال گذشته به نقض گسترده حقوق بشر و ارتکاب جنایت جنگی و ضدبشری متهم هستند

نقض حقوق اقلیت‌های قومی

سازمان عفو ‌بین‌الملل می‌گوید که کشتارها، بازداشت‌ها و خشونت علیه مردم ملکی، فعالان حقوق بشر و دانشگاهیان همچنان در حاکمیت طالبان ادامه دارد.

در بیانیه‌ این سازمان آمده که طالبان افرادی زیادی را بر اساس هویت‌شان به قتل رسانده‌اند، مانند هزاره‌ها که به گفته عفو‌ بین‌الملل در غزنی، دایکندی و غور از سوی طالبان کشته شده‌اند. سازمان عفو‌بین‌الملل می‌گوید که این کشتار طالبان مصداق جنایت جنگی است و مقامات ارشد طالبان هیچ اقدامی برای بررسی این قضایا و پیگیری افراد متهم و یا مجرمین این جنایات انجام نداده‌اند.

این سازمان همچنین گفته که اسناد و شواهد حداقل هشت قضیه از بازداشت و تحقیر مردان در ولایت پنجشیر را بررسی کرده است.

در بیانیه عفو بین‌الملل به بازداشت غیرقانونی دست‌کم ۸۷ تن در پنجشیر از سوی طالبان اشاره شده است.

خانم کالامار می‌گوید که اغلب افراد جبهه مقاومت پس از درگیری با طالبان دستگیر می‌شوند.

بازداشت فعالان مدنی

در بیانیه سازمان عفو بین‌الملل به بازداشت‌های “خودسرانه” فعالان مدنی و حقوق زنان نیز اشاره شده و این سازمان از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته است تا در راستای پایان دادن به مصونیت از مجازات طالبان و تضمین عدالت برای قربانیان نقض حقوق بشر اقدام “فوری” کنند.

به گفته کالامار، در ماه‌های اخیر، طالبان مدافعان حقوق زنان، دانشگاهیان و فعالان مدنی را غیرقانونی و خودسرانه بازداشت کرده‌اند. او تایید کرد که بسیاری از این افراد به‌دلیل انتقاد علنی از سیاست‌های طالبان بازداشت شده‌اند.

او این بازداشت‌ها را “تجاوزات بی‌امان” طالبان نامیده که به گفته دبیرکل سازمان عفو‌ بین‌الملل همه روزه در افغانستان اتفاق می‌افتد.

در بیانیه سازمان عفو بین‌الملل آمده افرادی که علنا از قوانین سخت‌گیرانه‌ طالبان انتقاد می‌کنند، “بدون هیچ دلیلی” دستگیر می‌شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *