خبرگزاری بخدی به یک کاپی از “لایحه یونفیورم” وزارت معارف طالبان دستیافته که مطابق آن، این وزارت پوشیدن پیراهن کوتاه، پتلون و نیکتایی را برای معلمان و دانشآموزان تمامی مکاتب کشور ممنوع اعلام کرده است.


در این لایحه، پیراهن و تنبان که از آن به عنوان “لباس ملی” افغانستان نام برده شده جایگزین پیراهن و پتلون شده است.
وزارت معارف طالبان این لایحه را تا سطح صنف ششم مکاتب دخترانه در نظر گرفته و از صنف شش به بالا فقط در یک مورد، تذکری از نوع پوشش معلمان زن و دانشآموزان دختر داده نشده است.
محتوای این لایحه نشان میدهد که وزارت معارف طالبان برای سالیان طولانی تدریس دختران بالاتر از صنف ششم را از دستور کار خود خارج کرده است.
یونیفورم دانشآموزان مکاتب افغانستان از سالیان سال پیراهن و پتلون بوده است و اغلب استادان مکاتب و دانشگاهها در زمان تدریس از نیکتایی استفاده میکردند.
طالبان نخست آموزش دختران بالاتر از ششم را ممنوع کرد و سپس به تعلیق تحصیل دختران در مقطع دانشگاه فرمان دادند.
این گروه کار زنان در موسسات داخلی و بینالمللی را ممنوع کرد و به تازگی جلو کار کردن زنان در دفاتر سازمانملل را نیز گرفت.
سازمانملل، جامعه جهانی و سازمانهای حقوق بشری از روزهای نخست این محدودیتها با آن مخالفتکرده و فشارهای لازم را برای لغو این محدودیتها روی دست گرفتهاند، اما طالبان هنوز از موضع شان عقب نشینی نکرده اند.
سازمان ملل محرومیت دختران و زنان از آموزش، تحصیل و کار را نقض آشکار حقوق زنان در افغانستان خواندهاند، اما طالبان میگویند که برای آنها هدایات شریعت و اجرا کردن شرع اولویت دارد تا موازین حقوق بشری.
مطابق شریعت؟!
در لایحهای “یونیفورم” وزارت معارف طالبان، این وزارت یونیفورم پیشنهادی در این لایحه را مطابق “شرع” خوانده و از ریاست معارف شهر خواسته است که نظریات و پیشنهادات خود را در باره محتوا به این وزارت بفرستد.
وزارت معارف طالبان میگوید که یونیفورم پیشنهادی، روحیه آموزش و قانون پذیری در بین دانشآموزان را تقویت میکند، در بین دانشآموزان خانوادههای دارای وضعیت اقتصادی متفاوت احساس مشترک ایجاد میکند و باعث ایجاد تمایز دانشآموزان با دیگر اشخاص میگردد.


مشخصات یونیفورم جدید
در لایحه یونیفورم دانشاموزان و معلمان آمده است: “لباس شرعی از حد لازم کوتاه نباشد، لباس تنگ و چسب نباشد، لباس نازک و شفاف نباشد و لباس با لباس جنس مخالف مشابهت نداشته باشد.”
وزارت معارف طالبان گفته است که احکام این لایحه در مورد دانشآموزان و معلمین موسسات تعلیمی دولتی و خصوصی یکسان تطبیق میشود.
لباس دانشاموزان دختر
در لایحه، لباس دختران دانشآموز تا صنف ششم، پیراهن و تنبان و چادر در نظر گرفته شده است، که بلندی پیراهن پایینتر از زانو باشد.
این لباس از صنف اول تا ششم به رنگ کریمی غیر روشن و چادر به رنگ سفید و از هفتم تا ۱۲ رنگ ماشی و چادر سیاه در نظر گرفته شده است.
این لایحه دختران دانشاموز را ملزم به پوشیدن حجاب یا چپن به رنگ فولادی در مسیر رفت و برگشت به مکتب دانسته است. استفاده از ماسک نیز برای دختران مطابق لایحه اجباری است.


لباس دانشآموزان پسر
در لایحه امده است که لباس شاگردان “پسر” پیراهن و تنبان است مشروط بر اینکه دامن تا پایین زانو برسد.
رنگ لباس دانشآموزان پسر از صنف اول تا ششم آسمانی و از صنف هفتم تا ۱۲ به رنگ پستهیی تعیین شده است.
دراین لایحه پوشیدن کلاه سفید و واسکت برای پسران اختیاری قرار داده شده است.
وزات معارف طالبان آمران و مدیران مکاتب را مسوول نظارت بر لایحه “یونیفورم” دانسته و تاکید کرده که در صورت سرپیچی دانشآموزان یک بار به آنها تدکر داده شود و در صورت تکرار ولی دانشآموز به مکتب فراخوانده شود.