طالبان

سازمان عفو بین‌الملل که مقر ان در بریتانیاست با نشر گزارش سالانه خود تحت نام “حکومت بدون عدالت” گفته که در حاکمیت طالبان کشتار و شکنجه فرا قضایی گسترده‌ای صورت گرفته است.

این سازمان ناظر بر وضعیت حقوق بشر می‌گوید که نظامیان حکومت پیشین، افراد مسلح جبهه مقاومت و داعش قربانیان اصلی کشتار صحرایی طالبان اند.

در گزارش با استناد به آمارهای ارایه شده از سوی هیات معاونیت سازمان ملل (یوناما) گفته شده که از ۱۵ ا گست ۲۰۲۱ تا ۱۵ جون ۲۰۲۲ دست‌کم ۲۳۷ اعدام فرا قضایی در بخش‌های افغانستان به ثبت رسیده است.

عفو بین‌الملل می‌گوید که سازمان ملل در ماه دسمبر ۲۰۲۲ قتل حداقل ۶۹ نفر را مستندسازی کرده است که قربانیان عمدتا جنگجویان جبهه مقاومت ملی بودند که ۴۸ تن آنها در پنجشیر به قتل رسیده‌بودند.

به رغم ادعای طالبان در مورد برقراری امنیت، عفو بین‌الملل با استناد به آمار سازمان ملل گفت که افغانستان سال خونینی را پشت سر‌گذاشت، به گفته این سازمان، در یک‌سال گذشته بالغ بر ۲۱۰۶ غیرنظامی جان باختند. بیشتر آنها در حملات انتحاری داعش کشته شدند.

در گزارش به موارد زیادی از آنچه قتل‌های فراقضایی در حاکمیت طالبان خوانده شده، پرداخته شده است.

عفو بین‌الملل می‌گوید این کشتارها به وضوح یک “جنایت جنگی” است و وزارت دفاع طالبان از تحقیق در مورد این کشتارها اطمینان داد، اما هیچ یافته‌ای علنی نشد.

در گزارش آمده است که مصونیت از مجازات برای چنین جنایاتی در زمان طالبان وجود داشته و هیچ تحقیق درست و شفاف در مورد اعدام‌های فراقضایی یا سایر موارد نقض فاحش حقوق بشر صورت نگرفته است.

عفوبین‌الملل در گزارش خود از عدم رسیدگی به این کشتارها انتقاد کرده و گفته که طالبان بدون توجه به قوانین و با مصئونیت کامل دست به جنایت و نقض حقوق بشر می‌زنند. این سازمان رژیم طالبان را حکومت “بدون عدالت” خوانده است.

آن طور که عفو بین‌‌الملل می‌گوید، مقامات طالبان معمولاً گزارش‌های داخلی و بین‌المللی در مورد کشتارهای انتقام‌جویانه و شکنجه از سوی این گروه را رد می‌کنند.

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید که محدودیت‌های گسترده‌ای بر حقوق زنان، آزادی رسانه‌ها و آزادی بیان در افغانستان از سوی طالبان وضع شده است.

در گزارش از تعطیل شدن نهادهای حامی حقوق بشری گرفته تا سرکوب تظاهرات مسالمت‌امیز، بازداشت‌های خودسرانه و ناپدید شدن اجباری پرداخته شده است.

سازمان عفو بین‌الملل، با بیش از ده میلیون نفر عضو در بیش از ۱۵۰ کشور و منطقه برای پایان دادن به نقض حقوق بشر فعالیت می‌کند.

این سازمان از سال ۱۹۶۱ بدین‌سو برای احقاق حقوق‌ انسانی در جهان تلاش می‌کند.

 

محاکم وابسته

در گزارش منتشر شده سازمان عفو‌ بین‌الملل گفته شده است که محاکم به دلیل وابستگی بیش از حد به طالبان تمایل به تحقیق در مورد جرایم این گروه ندارند.

عفو بین‌الملل ضمن انتقاد از سیاست‌های طالبان گفته است: “سران طالبان در مورد حملات [داعش] تحقیق نمی‌کنند. آن‌ها نه تنها گام‌های لازم را برای حفاظت از غیرنظامیان بر نمی‌دارند بلکه تدابیر حکومت قبلی برای محافظت از گروه‌های اقلیت را نیز لغو کرده‌اند.”

گروه‌های اقلیت قومی و مذهبی

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید که آمار نشان می‌‌دهد که قربانیان اصلی حملات گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش اقلیت‌های قومی و مذهبی در افغانستان اند.

این سازمان ضمن اظهار نگرانی از عدم توجه طالبان به تامین امنیت گروه‌های اقلیت قومی و مذهبی، گفته است که اقلیت‌ها بیشتر از گذشته در معرض حملات داعش قرار دارند.

در این گزارش طالبان نیز محکوم به قتل‌های فراقضایی اقلیت‌های قومی شده‌اند.

سازمان عفو بین‌الملل گفته است که در یک رویداد در ولایت غور به تاریخ ۲۶ جون، طالبان به خانه یک مرد، مرتبط به دولت سابق حمله کردند و شش هزاره را کشتند که شامل چهار مرد، یک زن و یک دختر می‌شدند.

سه تن از قربانیان از نیروهای خیزش مردمی به فرماندهی محمد مرادی بودند.

طالبان این افراد را شورشیان اعلام کردند؛ اما به گفته عفو بین‌الملل همه قربانیان غیرنظامی بودند. در آن زمان منابع گفتند که مرادی پس از درگیری با طالبان به این گروه تسلیم شده بود و پس از تسلیم شدن از سوی طالبان تیرباران شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *