کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در باره “نقض گسترده حقوق بشر” در حاکمیت طالبان، ابراز نگرانی کرده است.
این کمیسیون در واکنش به قتل داکتر نجمالدین سهرابی و سه کارگر معدن در ولایت سمنگان بیانیهای منتشر کرده و گفته است: “ادامه اینگونه قتلهای عمدی، گسترش نقض حقوقبشر را به نمایش میگذارد و زیرِ چتر حاکمیتِ طالبان، که ادعای تأمینِ امنیت و آرامش در کشور را دارند، صورت میگیرند.”
داکتر نجمالدین سهرابی در شفاخانه سی بستر ولسوالی دره صوف بالای سمنگان وظیفه داشت و مدتی رییس این شفاخانه نیز بود
داکتر نجمالدین سهرابی و سه کارگر معدن در ولایت سمنگان از سوی مردان مسلح تیرباران شدند، آقای سهرابی در برابر چشمان خانودهخود و سه کارگر معدن نیز هنگام برگشت به خانه در ولایت بامیان از سوی مردان مسلح به ضربات گلوله کشته شدند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که این نوع قتلها، ملاکِ وضعیت فجیع نقض حقوقبشری شهروندان بیگناه کشور است، که از فقر، گرسنگی و بیامنیتی رنج میبرند.
این کمیسیون، وضعیت حقوق بشر در افغانستان را وخیم و نقض مکرر حقوق حیات شهروندان افغانستان را غیر قابل تحمل خوانده است.
در بیانه این کمیسیون که به روز شنبه (۱۳ حوت) منتشر شده آمده است: “کمیسیون مستقل حقوقبشر افغانستان، از نهادهای ناظر بر وضعیت حقوقبشر در سطح ملی، منطقهیی و جهانی میطلبد که برای مهارسازیِ تخطیهای حقوقبشری در افغانستان، مردم کشور را حمایت کنند.”


کمیسیون حقوق بشر افغانستان همزمان به طالبان هشدار داده است که جلو وقوع جنایات ضدِ بشری را بگیرند، در غیر ان به گفته این کمیسیون، “پروندههای سیاه نقضِ حقوقبشری شان، سیاهتر خواهد شد و روزی در برابرِ مردمِ افغانستان و دادگاههای بینالمللی، پاسخگو و حسابده خواهند بود.”
در بیانیه گفته شده است در حالیکه طالبان ادعا میکنند که امنیت در سراسر افغانستان تامین شده است اما قتلهای عمده و نقض حقوق بشر به طور گسترده در کشور رخمیدهد.
طالبان به نقض گسترده حقوق بشر و ارتکاب جنایت جنگی و ضدبشری متهم هستند، اما این گروه همواره این اتهامات را رد کرده است.
پس از حاکمیت طالبان در کشور این گروه دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان را بست و در حال حاضر گفته میشود هیچ نهاد که از عملکرد این گروه بر وضعیت حقوق بشری شهروندان افغانستان نظارت کند در کشور وجود ندارد.
طالبان مساله حقوق بشر را یک پروژه غربی میداند و خلاف اصل این حقوق است، این گروه میگوید که اصل حقوق بشر مفاهمیم و هدایات است که شریعت اسلام به آنها اجازه عمل به آن را داده است.
کارشناسان میگویند که طالبان تعریف سختگیرانه از دین دارند و حتی در برخی مواقع افراد این گروه مفاهیم و هدایات اسلامی را به نفع خودشان تعریف میکنند.