کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به مناسب هشت مارچ روز جهانی زن، به زنان افغانستان پیام داده است که حاکمیت “مستبدانۀ” طالبان دیر نمیپاید.
این کمیسیون با نشر بیانیهای گفته است: “پرونده سنگینِ چهرههای سیاه و بدنامِ این گروه [طالبان] در پیشگاه زنان و مردان باوقار کشور، بررسی عادلانه خواهد شد و عاملین رنج و دردِ مردمِ بیگناه ما، جزای اعمال ظالمانۀ شان را خواهند دید.”
این بیانیه در حالی منتشر شده است که امروز شماری از زنان در کابل و دیگر ولایات افغانستان با وجود جو سنگنین امنیتی و وضع محدودیتهای شدید از سوی طالبان، به فرامین طالبان اعتراض کردهاند.
معترضان خواستار برگشت زنان به تحصیل و کار شدهاند.
حدود ۱۹ ماه پیش با فرار اشرفغنی احمدزی و حلقه نزدیکش از افغانستان، طالبان وارد کابل شدند و قدرت را بدون درگیری در اختیار گرفتند.
طالبان در این مدت فرامین سختی را علیه زنان وضع کرده و آموزش، تحصیل و کار را برای دختران و زنان تعلیق کردند.
با وجود اعتراضات در داخل کشور و فشارهای بینالمللی طالبان هنوز از موضعشان عقب نشینی نکردهاند. به تازگی، ندامحمد ندیم، وزیر تحصیلاتعالی طالبان گفته است که استخاره ملاهیبتالله آخوندزاده در براه تحصیل و کار زنان جواب نداده و تحصیل و کار زنان همچنان ممنوع است.


رویکرد شرمآور
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، رویکرد رهبری طالبان نسبت به زنان را زننده و شرمآور خوانده است طوریکه به گفته این کمیسیون تعدادی از سخنگویان و مسؤولانِ خودشان نیز با سرافکندگی و شرمساری، امیدواری به تصامیم بهتر را نوید میدهند.
این کمیسیون گفته است: “در چنین فضای نکبتبار، حقطلبی و مقاومتِ زنانِ معترض و بهجانرسیده را میبینیم، که با قبولِ شکنجه و مرگ، صدا بلند میکنند و دردِ بزرگِ شان را فریاد میکشند.”
در بیانیه آمده است که زنان افغانستان در دشوارترین دورانِ زندگی خود قرار دارند، و عملا زنان به حکم محبوسان خانگی محکوم به مجازات شدهاند. این کمیسیون میگوید که افغانستان عملا به شکنجهگاه تمامعیارِ روانی، آوردگاه اپارتاید جنسیتی و ماتمسرای بزرگِ زنانِ مبدل شدهاست.
اهانت به شان زنان
کمیسون مستقل حقوق بشر افغانستان در حالیکه نقض گسترده حقوق زنان را به شدت محکوم کرده است، میگوید که حضورِ دوامدار ملاهای تندرو و افراطی در رسانهها و بیانات و رویکردهای اهانتبارِ شان نسبت به زنان، تماشای رسانهها را نیز برای زنان تلخ و غیرِقابل تحمل ساخته است.
نقض حقوق زنان در افغانستان
کمیسیون حقوق بشر افغانستان سازمانمللمتحد خواسته که یک میکانیسمِ نظارتیِ مستقل، دایمی و معنادار را، با ترکیبِ هیئتِ متشکل از شخصیتهای متعهد و با تجربه، برای افغانستان در نظر بگیرد
این کمیسیون میگوید که حاکمیتِ ظالم، هژمونیِ ذهنِ مردسالارانه و تیوریپردازانِ افراطیتِ مذهبی، در تبانی با هم، زنان کشور را مجازات میکنند.
در بیانیه از تمام نهادهای حقوقبشری جهان خواسته شده تا در این روزهای سخت و دشوار، در کنارِ زنانِ درددیده و با شهامتِ افغانستان قرار بگیرند و صدای دادخواهانۀ شان را در حمایت از داعیۀ عادلانۀ زنان کشور، بلند کنند.
این کمیسیون یکبار دیگر از سازمانمللمتحد خواسته است که یک میکانیسمِ نظارتیِ مستقل، دایمی و معنادار را، با ترکیبِ هیئتِ متشکل از شخصیتهای متعهد و با تجربه، برای افغانستان در نظر بگیرد.
در بیانیه گفته شده که این هیئت، باید با صلاحیتِ نظارت از تمامیِ مکانها و همۀ بخشهای حقوقبشری، بهشمولِ حقوقبشریِ زنانِ افغانستان، فعال گردد و گزارشها و یافتههای نظارتی خود را بهگونۀ موردی، منظم و ادواری، با ساختارهای مسؤول و افکارعامه، مطرح کنند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفته است حقوقبشریِ زنان، باید در اولویتهای هر برنامه و از مباحثِ مهمِ هر گفتوگو پیرامونِ افغانستان قرار گیرد.
این کمیسیون همچنین از سازمانمللمتحد و کشورهای متعهد به حقوقبشری زن خواسته است که بر طالبان فشار بیشتر وارد کنند، تا زنان و دخترانِ معترض و بازداشتشده را هرچه زودتر رها کنند و فرامینِ محدودکننده و ظالمانۀ حکومتِ خودخواندۀ طالبان در زمینۀ زنان، لغو شود و دختران و زنان بتوانند به حقِ آموزش، حقِ اشتغال، حقِ دسترسی به خدماتِ بهداشتی و صحی، حقِ گشت و گذارِ آزادانه و فارغ از ترس، حق مشارکت فرهنگی، حقِ بهرهوری از کمکهای بشردوستانه و سایر حقوقِ مسلّمِ بشری خود دست یابند.