کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان ضمن اعتراض شدید به بسته ماندن دروازه‌های مکاتب و دانشگاه‌ها به روی دختران و سرکوب اعتراضات مسالمت‌آمیز دختران، از سازمان‌ملل و دولت‌های این سازمان مصرانه خواسته است که جلو اپارتاید جنسیتی طالبان را بگیرند.

این کمیسیون با انتشار بیانیه‌ای، اقدامات طالبان در برابر دختران و زنان افغانستان را تاسف‌بار  و ادامه سیاست‌های زن‌ستیزانه این گروه را جفای بزرگ و ستم آشکار علیه کودکان و دختران آینده‌ساز کشور خوانده است.

دختران برای دومین سال پیاپی تحصیلی از رفتن به مکاتب و دانشگاه محروم شدند، چند روز پیش سال جدید آموزشی در کشور شروع شد اما طالبان همچنان از ورود دختران به مکاتب و دانشگاه‌ها خودداری کردند و فقط برای پسران اجازه ورود دادند.

با وصف مخالفت‌ها در داخل کشور و فشارها از سوی جامعه جهانی، اما طالبان هنوز از موضع شان عقب نشنینی نکرده‌اند.

کشورها و سازمان‌های اسلامی این تصمیم طالبان را خلاف ارزش‌های اسلامی خوانده و از سران این گروه خواسته‌اند که زمینه تحصیل و کار زنان را فراهم کنند.

میلیون‌ها دختر در گوشه خانه‌ها گیر کرده و گزارش‌ها حاکیست که شمار زیادی آنها به بیمارهای روانی و در خطر ازدواج اجباری قرار گرفته‌اند.

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در بیانیه‌ای خود نیز گفته است که برخورد طالبان در برابر زنان و دختران بر روان جمعی مردم به ویژه کودکان اثر ناگوار به‌جا گذاشته‌است.

این کمیسیون می‌گوید، این برخوردِ طالبان خلاف تمامی ارزش‌های حقوقِ‌بشری و مغایر با عرف اجتماعی و فرهنگیِ شهروندان افغانستان است.

در بیانیه آمده است: “حق آموزش، در اعلامیه‌ها و کنوانسیون‌های بین‌المللی حقوقِ‌بشر، از جمع حقوق اساسی بشر شمرده شده و در میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از آن به‌عنوان مبداء حقوق‌بشری انسان‌ها نام برده شده‌است.”

اپارتاید جنسیتی
دختران برای دومین سال پیامی تحصیلی از رفتن به مکاتب و دانشگاه محروم شدند

کمیسیون حقوق بشر همچنین گفته است: “کنوانسیون جهانی حقوق کودکان، که محبوب‌ترین سند بین‌المللی است و توسط ۱۹۶ کشور جهان به‌رسمیت شناخته شده‌است، حقِ آموزش و تحصیل را بدونِ هیچ‌نوع تبعیض به‌رسمیت می‌شناسد. امّا گروه طالبان، بدونِ احترام و رعایت اسناد جهانی حقوق‌بشر و بدونِ توجه به تقاضای مردم کشور، در برابر ارزش‌های اساسی و ابتدایی حقوق‌بشریِ کودکان و جوانان، از خود بی‌حرمتی و بی‌تفاوتی نشان می‌دهد.”

این کمیسیون سرکوب، بازداشت و زندانی کردن زنان و دختران را محکوم کرده و گفته که تظاهرات مدنی حق مسلم مردم است.

در بیانیه از تمامی نهادهای حقوق‌بشریِ ملی و بین‌المللی خواسته شده تا در برابر سیاست سرکوب، بازداشت، شکنجه و زندانی کردن طالبان به دادخواهی ادامه دهند.

دو روز پیش شماری از زنان معترض در غرب کابل تظاهرات کردند که تجمع اعتراضی‌انها از سوی طالبان سرکوب و پراگنده شد.

معترضان خواستار برگشت دختران و زنان به مکاتب، دانشگاه‌ها و کار شدند.

طالبان دست‌کم سه تن از معترضان را بازداشت کردند اما بعدا آنها را به ضمانت آزاد کردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *