ایران و عربستان

برقراری دوباره‌‌ی مناسبات دوستانه و دیپلوماتیک میان عربستان سعودی و ایران که از دهه‌ها دچارآ شفته‌گی‌ها و کش و قوس‌های تنش‌زا بود، حادثه‌ی بسیار با اهمیتی است در جهان‌ی که بی تردید تأثیرشگرفی بر روابط سیاسی ــ امنیتی و اقتصادی درسطح شرق‌میانه و جهان خواهد داشت.

این آشتی بزرگ که کم اهمیت تر ازآشتی میان اعراب و اسراییل نیست ، سعودی سنی را که سال‌های طولانی توسط امریکا و اسراییل‌، منحیث ابزار سخت سیاسی ــ امنیتی علیه ایران شیعی، سوء استفاده شده بود، حالا در کنار هم قرار داده است.

از برکت این آشتی بزرگ، دیگر هر دو کشور قدرتمند منطقه، توان و نیروی بزرگ و سازنده‌ی شان را نه در تخریب و تضعیف هم‌دیگر، نه در جنگ‌های ویرانگر نیابتی در یمن، سوریه، لبنان و افغانستان، بلکه برای توسعه و ترقی سرزمین‌های شان و برای برقراری امنیت و صلح درمنطقه وجهان، به خرچ خواهند داد.

این آشتی با اهمیت و بزرگ که به کوشش مستقیم جمهوری خلق چین صورت گرفته است، پس از رفت و آمد‌ها و دیدارهای با اهمیتی میان رهبران سه کشور سعودی، ایران و چین بدست آمده است، بخصوص پس از سفر اخیر رییس جمهور چین “شی جین پینگ” به ریاض و سفر ابراهیم رییسی، رییس جمهور ایران به چین بود که آخرین ماده‌های این توافق بزرگ میان ریاض و تهران محک خورد و روابط دوستانه و دیپلوماتیک میان دو کشور بزرگ اسلامی از سر گرفته شد.

اعلام توافق سعودی و ایران که همزمان با آغاز سومین دوره‌ی ریاست جمهوری شی جین پینگ بود، تهدید و چالش بزرگیست در برابر نفوذ نیم قرنه‌ی امریکا درشرق‌میانه و کشورهای اطراف آن.

ایران و عربستان
دو کشور ایران و عربستان از سال به این سو رابطه خوبی نداشتند، این دو کشور بیشتر قدرت سیاسی و نظامی خود را در کشورهای دیگر به رخ هم می کشند

قراردادهای ده‌ها میلیاردی میان چین و ایران؛ چین و کشورهای عربی، علاقمندی روزافزون سعودی‌ها به پیوستن به سازمان همکاری‌های شانگهای و بالاخره این میانجی‌گری تاریخی، کشور چین را در جایگاه بلند و پرقدرتِ یک بازیگر تازه‌ی قدرت در شرق‌میانه قرارداده و منافع زورگویانه‌ی امریکا را بیشتر به چالش خواهد کشید.

هر چند چین اذعان داشته است که با این کوشش‌های صلح‌جویانه و تلاش‌های سیاسی دوامدار درشرق‌میانه، به دنبال هیچ‌گونه نفوذ سیاسی در منطقه نمی‌باشد؛ اما حقیقت مسأله این است که چین از گسترش روابط مستحکم و گسترده‌ی اقتصادی با کشورهای عربی و ایران، آرزو دارد تا دیگر نه حرف آخر را بلکه حرف اول را در شرق‌میانه ثروتمند و قوی هم بزند. چین می خواهد سیاست خارجی موفق تر از امریکا در تمام نقاط جهان ازجمله در شرق‌‌میانه داشته باشد.

توافق ریاض و تهران بی تردید برای هر دو کشورِ سعودی و ایران سالانه ده‌ها میلیارد دالر سود به بار خواهد آورد. هرگاه دو کشور سعودی و ایران، اختلافات و نگرانی‌های امنیتی نداشته و در عرصه‌ی اقتصادی ــ تجاری بخصوص بازار نفت و پتروشیمی، نه رقیب بلکه همکار و دوست هم باشند ، بدون شک به پیشرفت‌های بزرگ اقتصادی ــ فنی و اعتلا و ترقی بیشتر دست خواهند یافت.

نکته ی اصلی و آخر این‌که،  احیای دوباره‌ی روابط دوستانه میان ایران و سعودی با میانجی‌گری چین، نشانه‌ی دیگری از سرخوردگی و ناکامی سیاست خارجی امریکا بوده،  بلاخره امریکا را ازجایگاه قلدرمآبانه‌اش در شرق‌میانه هم به زیرخواهدکشید.

دیگر آن سیاست و استراتژی ایجاد اختلاف و شگاف در منطقه که توسط امریکا به کارگرفته می شد، بیشتر از پیش رنگ خواهد باخت و دیگر امریکا و اسراییل قادر نخواهند شد تا بازهم سعودی و ایران را در برابر هم قرار داده، آنان را در کشورهای خودی در میان مسلمانان  به جنگ و مسلمان کشی وادار بسازند .

نویسنده:  اسماعیل فرشوغی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *